Laborator

Într-un astfel de centru medical nu ar fi putut să lipsească şi un laborator performant care să execute multutudinea de analize necesare inclusiv: imunologice, infectii, hormoni, citologie, microbiologie şi histopatologie.

Serviciile oferite de Clinica Familia sunt de o calitate care o depăşeşte cu mult pe cea oferită din instituţiile publice prin utilarea şi amenajarea clinicii la standardele unor clinici private din Occident.

Work1laboratory

Pregătirea pentru recoltarea urinii

Recoltarea corectă a urinei şi transportul rapid către laboratorul unde va fi testată sunt etape cruciale pentru obţinerea de informaţii de calitate la analizele din urină.

Pentru examenul obişnuit de urină , recoltarea se face din prima urină de dimineaţă, într-un recipient furnizat de laborator, de unică folosinţă, cu capac pentru a preveni vărsarea, evaporarea şi contaminarea probei de urină.
Pentru urocultură recoltarea se face tot din prima urină de dimineaţă sau la cel puţin 4 ore de la ultima urinare, într-un recipient de recoltare steril, cu gâtul larg (exclus eprubete), numit urocultor . Transportul recipientului la laborator trebuie să se facă în mai puţin de 1 oră de la recoltare. Este important ca recoltarea să se facă înainte de începerea tratamentului cu antibio-tice deoarece antibioticele de obicei distrug flora microbiană, iar rezultatul uroculturii va fi negativ chiar dacă infecţia urinară există. Din cauza eliminării intermitente a germenilor, se recomandă 3 recoltări (uroculturi) succesive. În cazul urmăririi eficienţei tratamentului cu antibiotice, recoltarea se repetă după 48-96 ore. Urocultura de control se va efectua după 3-5 zile de la întreruperea tratamentului.

Instrucţiuni:

barbatiLa bărbaţi se va retracta prepuţul pentru a dezgoli complet glandul penisului, se va spală acesta abundent cu apă şi săpun, după care se usucă cu o compresă sterilă, de unică utilizare, direcţia din faţă către fren.
Se va recolta proba de urină cu glandul penisului decalotat (dezgolit)

femeiLa femei, în cazul în care este prezentă o secreţie genitală abundentă, alături de toaleta riguroa să se va introduce în vagin un tampon steril se face toaleta riguroasă a zonei genito-urinare cu apă şi săpun; se va usucă zona spalată anterior cu ajutorul unei comprese sterile
* se urinează o cantitate mică în toaletă (urina contaminată de bacteriile care există în mod obişnuit în segmentul inferior al uretrei) şi fără să se oprească urinarea se colectează în recipientul primit de la laborator restul de urină (recoltare din jetul urinar mijlociu);
* pentru a preveni contaminarea probei se evită să se atingă recipientul de zona genitală; de asemenea nu se atinge dopul urocultorului de nici un obiect din jur.

Pregătirea pentru recoltarea sângelui

eprubete1

Recoltarea sângelui se face dimineaţa înainte de consumul unor alimente sau lichide (mai ales dulci) pentru a nu denatura rezultatele unor analize cum ar fi spre exemplu: glicemia, colesterolul sau trigliceridele. Alte analize sunt influenţate indirect de alimentaţie prin creşterea turbidităţii sângelui, ceea ce va interfera cu anumite metode de determinare.

Atenţie!
E bine ca atunci când ni se recomandă anumite analize sau dorim din proprie iniţiativă să le facem, să nu uităm să întrebati medicul trimiţător sau personalul laboratorului unde va adresati, despre condiţiile care trebuiesc îndeplinite înainte de recoltare.

Instructiuni:

* se recomandă abstinenţă de la alcool timp 72 de ore înainte de recoltare- există o serie de medicamente care ne pot modifica analizele medicale. De aceea, trebuie să întrebăm medicul care ne trimite la analize dacă trebuie să întrerupem medicaţia sau dacă trebuie doar să comunicăm personalului laboratorului ce fel de tratament urmăm
PREGATIREA PENTRU RECOLTAREA PROBELOR HORMONALE/
PROBELOR LA SEROLOGIE SAU BOLI INFECTIOASE.
Recoltarea sângelui se face dimineaţă înainte de consumul unor alimente sau lichide
Pregătire pacient –pe nemancate; pacientele vor mentiona : • data ultimei menstruaţii .

Pregătirea pentru recoltarea secreţiilor provenite din zona genitală.

eprubete
Recoltarea secreţiilor provenite din zona genitală la femei impune încetarea administrării unor tratamente endovaginale, a irigaţiilor vaginale, precum şi a contactului sexual cu 48 de ore înaintea prelevării probelor.
În cazul secreţiei uretrale, pacientul nu trebuie să urineze cu o oră înainte de recoltare.
Pentru recoltarea altor produse biologice (secreţii purulente, ) precum şi pentru nelămuriri privitoare la pregătirea pentru recoltarea produselor biologice menţionate anterior sunteţi rugaţi să vă adresaţi laboratorului unde doriţi să vă faceţi analizele. Această rugăminte este susţinută şi de necesitatea de a vă interesa deorece laboratorul lucrează pe bază de programare.