Perioada după TRANSFER DE EMBRIONI:
- Înainte de a pleca din clinică medicul vă prescrie tratamentul de menţinere a sarcinii pentru 14 zile
- Reveniţi la clinică în data stabilită de către medic unde o sa vi se colecteze proba de sânge pentru a confirma dacă embrionii s-au implantat şi dacă sarcina este evolutivă.
- Nu este recomandat să practicaţi sportul
- Puteţi merge la serviciu, în cazul dacă nu prezintă risc sarcinii.
- Regimul de viaţă obişnuit, regim alimentar obişnuit cu excluderea alcoolului, nicotină, alte toxine.
- A nu face bai în cadă cu apă fierbinte, saună,etc.
- A limita stresul psiho-emoţional, gânduri pozitive.
- A nu administra medicamente embriotoxice
- A limita activitatea sexuală
- Încercaţi să vă ocupaţi cu activităţi care vă distrag gândul posesiv la sarcină (primblări la aer liber, muzee, galerii de artă, hobby-lectură, cinematografe, vacanţă, concediu, etc.)
Peste 14 zile de la EMBRIOTRANSFER sunteţi aşteptaţi în clinică ca să vi se preleveze o probă de sânge (Beta HCG) pentru a confirma care este rezultatul procedurii. În cazul în care aţi optat pentru un test de sarcină urinar, el poate fi pozitiv doar după 3 săptămâni de la embriotransfer. Tratamentul de susţinere hormonal cu progesteron este continuat până când medicul confirmă sau infirmă prezenţa sarcinii. Ecografic sarcina poate fi vizualizată de la 3-4 săptămâni de la transferul de embrioni cu sondă vaginală, după 4-5 săptămâni cu sonda abdominală. Vă rugăm să nu efectuaţi teste de sarcină sau ecografii mai devreme de termenul recomandat, pot avea loc erori de rezultate.
În cazul obţinerii unui rezultat pozitiv ce confirmă sarcina este recomandat să continuaţi suportul hormonal până la 12 săptămâni cu pastile (Diufaston 10mg) sau supozitorii vaginale (Utrogestan). Durata tratamentului şi dozele de progesteron vor depinde de starea de dezvoltare a sarcinii.
Odată ce aţi realizat că sunteţi însărcinată, sunteţi într-o stare de euforie şi mulţumire că destinul va oferit şansă maternităţii, însă apare şi frica de a nu pierde această sarcină. Sunt sentimente ce vă vor urmări până la naşterea copilului. Dacă simţiţi că anxietatea vă copleşeşte trebuie să apelaţi la ajutorul unui psiholog, la sprijinul familie sau suportul unui medic iniţiat în domeniu.
Femeile ce au obţinut o sarcină prin reproducere umană asistată frecvent aleg modul de naştere a copilului prin operaţie cezariană la cerere ca indicaţie fiind fătul preţios. Fertilizarea in vitro nu este o indicaţie pentru operaţie cezariană.
Sarcinile obţinute prin metodele de reproducere umană asistate nu influenţează codul genetic uman şi nu diferă copilul conceput asistat de copilul ce a fost conceput natural.
În cazul în care SARCINA DUMNEAVOASTRĂ DECURGE OBIŞNUIT:
- Ecografiile planice sunt: până la 6 săptămâni, 12 săptămâni, 22 săptămâni, 32 săptămâni.
- Evidenţa la medicul de familie cu declararea sarcinii până la 12 săptămâni.
- Evidenţa la medicul ginecolog de circumscripţie cu 6 consulturi antenatale.
- Anunţaţi angajatorul de la locul de muncă despre faptul că sunteţi însărcinată
- Verificaţi prezenţa poliţei de asigurare obligatorie medicale şi CPAS-ul dumneavoastră.
- Efectuaţi analizele în perioada antenatală cu regularitate ele sunt gratuite şi acoperite de poliţa de asigurare obligatorie medicală pe perioada sarcinii şi 42 zile după naştere.
- Pregătiţi-vă financiar şi moral de apariţia unui sau mai mulţi membri noi în familia d-vstră.
Cuplurile infertile trebuie să fie disciplinate, să respecte cu stricteţe conduita medicală prescrisă, răbdătoare şi optimiste, cu încredere faţă de medic şi instituţia medicală aleasă. Doar aşa puteţi obţine rezultate scontate şi copilul mult aşteptat!
Experienţa în reproducerea umană asistată a arătat că nu numărul de embrioni, nu calitatea superioară a ovocitelor sau a spermatozoizilor determină succesul FIV, există o energetică sau poate o materie superioară neidentificată care face minuni!