I etapă – STIMULARE OVARIANĂ
II etapă – PUNCŢIA OVARIANĂ
III etapă – DEZVOLTAREA ŞI CULTIVAREA EMBRIONILOR
IV etapă – EMBRIOTRANSFER
I etapă – STIMULARE OVARIANĂ
Etapa de stimulare ovariană- începe cu prescrierea unui tratament individual într-o fişă de monitorizare unde sunt scrise: tipul protocolului, denumirea medicamentului, doza, modul şi ora de administrare, rezultatele ecografice, rezultatele hormonale şi data cu ora vizitei ulterioare. Medicul vă stabili individual frecvenţa vizitelor pentru fiecare pacientă în parte. Cuplul este rugat să respecte toate indicaţiile medicale pentru a creşte rata de succes!
a) Etapa de maturare a foliculilor ovarieni
Stimularea ovariană începe cu 2-4 zi de la începutul ciclului menstrual şi zilnic sunt administrate intramuscular medicamente FSH, FSH+LH, etc la o oră anumită care trebuie respectată, pot fi asociate şi altă listă de medicamente. Stimularea ovariană durează până când dimensiunea foliculilor ajunge la 18-22 mm în diametru. Maturarea lor este stabilită la examenul ecografic şi urmează etapă de finisare a maturării foliculare pentru care vi se prescrie o doză de medicament diferită de cea administrată în timpul stimulării ovariene. Se administrează (gonadotropină chorionică) cu 36 de ore înainte de puncţie ovariană ce duce la maturizarea completă a ovocitelor din foliculii ovarieni.
Etapa de maturare a ovocitelor se efectuează atunci când foliculii ovarieni la ecografie au o mărime mai mare de 18-22 mm, ce vorbeşte de maturitatea lor
b) Pregătirea înainte de puncţie ovariană:
- Reţineţi data şi ora puncţiei ovariene. Dacă nu aţi reţinut –vă rugăm să ne contactaţi suplimentar pentru a evita erorile şi ce anume trebuie să faceţi la oricare dintre etape.
- Să vă prezentaţi cu minim 20 de minute înainte de ora puncţiei.
- Vă rugăm să nu vă machiaţi, să nu purtaţi brăţări, lanţuri, ceasuri, inele şi cercei. În sală să nu purtaţi lentile de contact, ochelari, etc.
- A nu consuma alimente şi băuturi de orice tip, cu minim 6 ore înainte de anestezie.
- A nu fuma, a nu administra alte medicamente fără a vă consulta cu medicul, să nu utilizaţi gumă de mestecat sau bomboane.
- Anunţaţi medicul anestezist despre alergii, reacţii la medicamente, boli cronice, proteze de orice tip, etc.
- Trecerea din salon în sala de procedura se face cu schimbarea hainelor cu un halat steril ce vi se dă pe perioada aflării în clinică.
- Înainte de puncţie să goliţi vezica urinară, după care vi se măsoară temperatura, T/A, Puls Oximetrie.
- După puncţie sunteţi supravegheată timp de 2 ore.
- Imediat după puncţie puteţi avea o somnolenţă sau moleşeală este ceva normal.
- Numai după ce medicul decide că stare generală este bună vă puteţi scula şi pleca acasă.
c) După puncţie ovariană
- Vă recomandăm ca, să nu urcaţi la volan, să mergeţi acompaniată de către cineva şi tot restul zilei să-l petreceţi acasă în compania unui membru din familie.
- Puteţi administra preparate anti-dolore doar cu prescripţia medicului.
- După ce ajungeţi acasă puteţi să beţi şi mânca după 3-4 ore de la puncţie ovariană. recomandat să folosiţi produse uşor de degerat.
- După puncţie ovariană puteţi avea o sângerare din căile genitale de abundenţă diferită, puteţi avea o durere pelvină legată de puncţia ovariană.
- Este necesar să ne contacta-ţi dacă aveţi: febră >38.0, dureri, sângerări, creşterea circumferinţei abdominale, vomă sau diaree precum şi alte simptome care vă îngrijorează.
- Nu ezita-ţi să ne telefonaţi sau să vă prezentaţi la medic.
d) Informaţii despre colectarea spermei
- Abstinenţa sexuală înainte de puncţie ovariană minim 3 zile, recomandat 5 zile.
- Soţul dumneavoastră peste 2-3 ore după puncţie va trebui să colecteze sperma într-un container steril unde va fi notată numele prenumele lui, şi/sau numele soţie în cazul când soţia poartă un nume de familie diferit.
- Ejaculatul se obţine prin intermediul masturbării într-o cameră special amenajată în cadrul clinicii noastre. Este necesar ca toaleta organului genital masculin să fie efectuată în dimineaţa procedurii. Mâinile trebuie să fie spălate şi ejaculare spermei efectuată în containerul steril.
- După colectare containerul trebuie sa fie închis şi transmis către laboratorul de embriologie.
e) Informaţii suplimentare după puncţie ovariană
- Plata integrală a procedurii se face înainte de puncţie ovariană, în caz de neefectuare a unei etape suma este returnată parţială conform listei de preţuri stabilite în clinică.
- Medicul vă informează despre succesele obţinute după puncţia ovariană, după care în zilele următoare vă informează despre calitatea ovocitelor, despre etapele de cultivare a celulelor dumneavoastră şi ziua embriotransferului.
- Să nu uitaţi să luaţi lista de prescripţie medicametoasă necesară pentru pregătirea către embriotransfer.
II etapă – PUNCŢIA OVARIANĂ
Odată intrată în sala de operaţie sunteţi culcată pe o masă ce se aseamănă cu un fotoliu ginecologic, se fixează pe lateral mâinile şi picioarele pentru confortul dumneavoastră.
- Puncţia se face sub anestezie intravenoasă de scurtă durată, sub monitorizarea temperaturei, T/A, pulsului, P/Oximetriei, suport de oxigen, şi monitorizarea echipei de anestezişti.
- Doar după ce medicii anestezişti v-au analgizat, se prelucrează vaginul şi se introduce sonda vaginală a ecografului care este acoperit cu material steril de unică folosinţă se plasează un ghid după care se introduce un ac de puncţie ovariană ce este steril şi de unică folosinţă la capătul sistemei se află o eprubetă unde este colectat tot conţinutul din foliculul ovarian punctat.
- La ecranul ecografului este proiectat linia de puncţie ce orientează medicul în timpul puncţiei de foliculi ovarieni.
- După care conţinutul eprubetelor cu lichidul din foliculi ovarieni este transportat la laboratorul embriologic ce se află în cameră de lângă sala de operaţie.
- Embriologul vizualizează toate ovocitele sub microscop si le plasează în vase speciale cu medii nutritive de dezvoltare în incubator care asigură celulelor dumneavoastră condiţii similare cu cele a corpului uman.
- peste 3-6 ore după puncţie încep fertilizarea celulelor dumneavoastră.
III etapă – DEZVOLTAREA ŞI CULTIVAREA EMBRIONILOR
Etapele de cultivare a embrionilor se fac timp de 3-5 zile din momentul puncţiei ovariene. Data transferului de embrioni depinde de calitatea embrionilor, de viteza de creştere , etc.
a) Fertilizarea in vitro clasic:
- se face când numărul şi calitatea spermei este normală cu ovocit matur .
- metoda: într-un vas special cu un mediu nutritiv se plasează un ovocit care ulterior se introduce în vecinătate un număr mare de spermatozoizi şi are loc o imitare a contopirii celulare ca în corpul uman. Riscul procedurii este nefecundare celulelor feminine cu cele masculine. Nimeni nu poate prezice sau asigura ca fecundarea va avea loc.
b) ICSI ( injectarea intra citoplasmatică a spermatozoidului)
- se efectuează cel mai frecvent în cadrul tehnicilor de reproducere umană asistată.
- ca indicaţii absolute fiind când numărul de spermatozoizi sunt scăzute şi parametrii spermei sunt deviaţi de la cei normali.
- ca indicaţie relativă în caz de eşec FIV
c) etapa de cultivare şi monitorizare:
- Ovocitul care a fost fecundat sau fertilizat cu un spermatozoid se numeşte zigot, ce conţine două seturi de cromozomi de la părinţi.
- Dezvoltarea embrionului se face prin fenomenul de divizare celulară: 4,8,16,32 blastomere. Apoi trecere în blastocit şi morulă.
- Fişa de cultivare a embrionilor conţine toată informaţia despre numărul de ovocite obţinute după puncţia ovariană, unde fiecare ovocit are un număr al său, despre calitatea spermei, despre tipul de fertilizare efectuată, modul de divizare a celulelor, şi calitatea lor după tabelă internaţională.
- Zilnic embriologul notează în fişa de monitorizare toată informaţia despre modul cum decurge procesul de reproducere umană.
IV etapă – EMBRIOTRANSFER
Transferul de embrioni se face la ziua 3-5 de la puncţie ovariană. Totul fiind în dependenţă cum a decurs a treia etapă.
Instrucţiuni pentru transferul de embrioni:
- Vă rugăm să vă prezentaţi cu 20 minute înainte de ora stabilită;
- Înainte cu 1 oră de embriotransfer să consumaţi lichide în cantitate de 1 litru pentru a avea o vezică plină ce va facilita transferul, deoarece se utilizează ecograful cu sonda abdominală care ghidează medicul pentru amplasarea bună a embrionilor în uter. Pot fi administrate spasmolitice (No spa 80mg 1 pastila cu 3 ore până la transfer);
- Transferul durează câteva minute, nu necesită anestezie deoarece este fără durere.
Modul de derulare a embriotransferului:
- Medicul cu embriologul şi cuplul hotărăsc câţi embrioni vor fi transferaţi
- Cuplul va semna acordul de transfer embrionar, va primi la mână protocolul de stimulare ovariana şi cultivare de embrioni.
- Pacienta îmbracă halatul medical din clinică.
- Intra în salon pre-operator aşteaptă să fie invitată la embriotransfer
- Odată intrată în sala de operaţie se culcă pe masa ce aminteşte fotoliul ginecologic
- Pe abdomen se aplica gel şi sonda abdominală de către asistentul medicului dvstre.
- Medicul dumneavoastră introduce speculul ginecologic pentru a vizualiza colul uterin şi pentru a pregăti pentru transfer de embrioni.
- După ce s-a decis în comun cu cuplul despre numărul de embrioni transferaţi
- Embriologul introduce în cateter embrionii şi ai transmite medicului dumneavoastră ce ai va introduce în uter sub ghidaj ecografic.
- apoi cateterul este transmis în laboratorul embriologic şi sub microscop embriologul verifică dacă toţi embrionii au fost introduşi în uter.
- După care pacienta rămâne în aceeaşi poziţie timp de 2-5 minute
- Apoi coboară merge la baie să golească vezica urinară şi poate rămâne timp de 1-2 ore culcată în pat în salonul post operator pentru a savura primele clipe de maternitate.
- În cazul în care vor fi mai mulţi de 6 embrioni se va propune congelarea lor, care se va face prin semnarea unui contract de păstrare a embrionilor cu achitarea lunară a taxei stabilite în lista de preţuri a clinicii.